Menu Sluiten

Aldo Druyf (1956)

Mijn reis door de klassieke muziek begon op jonge leeftijd. Als kind hoorde ik thuis veel klassiek: Bach, Beethoven, Schubert, Chopin en Rachmaninov waren de favoriete componisten van mijn ouders. Dus dan luister je vanzelf mee. Maar zelf klassieke muziek aanzetten deed ik niet. Ik luisterde veel naar de radio en hoorde The Beatles, The Kinks, Rolling Stones en meer. Ik kreeg wel klassiek gitaarles, maar speelde zelf dan weer hardrock in bandjes.

Tot ik op mijn negentiende op vakantie mijn muzikale neef uit Belgrado bezocht. Hij zat destijds in een klassiekemuziekkamp in Groznjan. Toen ik aankwam in dat schilderachtige dorpje in de heuvels van Istrië, wist ik niet wat ik zag: allemaal jonge mensen die klassieke muziek speelden! Ik vroeg of ik daar ook mocht logeren, en met wat passen en meten werd er een bed voor mij neergezet in een ruimte waar een grote concertvleugel stond. Het werd een onvergetelijke vakantie en ik was (zeker na een spontaan concert van klassiek gitarist Dusan Bogdanovic) helemaal in de greep van klassiek. Zo mooi klassiek gitaarspelen wilde ik ook! Weer terug in Nederland belde ik meteen het conservatorium, kreeg les van een leerling en deed een paar jaar later met succes toelatingsexamen.

Tijdens mijn studie klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam werkte ik in een klassieke platenwinkel in de P.C. Hooftstraat, destijds om de hoek van het Conservatorium en het Concertgebouw. Daar was het een komen en gaan van muziekstudenten, musici van het Concertgebouworkest, internationale artiesten en natuurlijk de ‘gewone’ klanten. Mijn collega’s (vooral conservatoriumstudenten) en ik lieten elkaar onze favoriete muziekstukken horen en we vertelden daar ook enthousiast over (zo leer je nog eens wat!). De platenwinkel was voor mij een klassiekemuziekmekka, waar ik het klassieke repertoire pas echt heb leren kennen. In de platenwinkel en later tijdens cursussen die ik gaf over klassieke muziek werd mij vaak de vraag gesteld: ‘Hoe vind ik mijn weg in de klassieke muziek?’ Of er kwam iemand met een muziekstuk en die vroeg dan: ‘Waar vind ik meer van wat ik mooi vind?’ Hierdoor kreeg ik het idee om een gids te schrijven die antwoord op deze veelgestelde vragen zou geven.

Het resultaat is een gids die een allesomvattend overzicht biedt en waarin je je eigen reis door de klassieke muziek kunt beginnen en vervolgen. Mijn ervaringen, opgedaan in de winkel, tijdens mijn studie, concerten, cursussen en workshops die ik heb gegeven, vormen de basis van Klassiek In Zicht. Zo kan ik je nu als ervaren gids mee op reis nemen door de adembenemend mooie wereld van muziek door de eeuwen heen!

En verder…

Aldo gaf tien jaar lang concerten met het Nederlands Gitaarkwartet, en verscheen met dit ensemble ook regelmatig op radio en tv. Na de periode met het gitaarkwartet is Aldo luistercursussen en workshops gaan geven over klassieke muziek. Dit resulteerde in de Luistercursus Klassieke Muziek en de Luistercursus Opera. Beide boeken (met cd) zijn zeer goed ontvangen door de pers. De Luistercursus Klassieke Muziek ontving zelfs een platina onderscheiding en is in vijf talen vertaald. Daarnaast bracht Aldo ook twee succesvolle gitaar speelboeken (met cd) uit die bij Kruidvat en Blokker in grote oplages werden verkocht. Dit waren respectievelijk Greensleeves en andere favoriete gitaarmelodieën en Gitaarspelen voor iedereen. Momenteel is Aldo veel aan het componeren en arrangeren voor gitaar en staan er nieuwe gitaarboeken op stapel. Maar ook zijn er plannen voor nieuwe producten in de lijn Klassiek In Zicht en een heruitgave van de Luistercursus Klassieke Muziek. Alle nieuwe producten komen op deze site te staan.